Must-kelmikas vilistav pardipoeg

Sageli ekslikult eksootiliseks haneks eksisteerides on must-kellukene vilepart eristatav pardiliik ja kuigi see Anatidae linnuperekonna liige on levinud troopilistes elupaikades, laiendavad need pardid järk-järgult oma leviala põhja poole. Linnukesed, kes saavad musta kõhutäie vilistava parti kohta õigeid fakte, ei lollita ega segane, kui nad neid ebaharilikke linde näevad. Nende lõbusate partide kohta on alati veel õppida.

Kiired faktid

  • Teaduslik nimetus : Dendrocygna autumnalis
  • Üldnimetus : must-kontsaga vilistav pardipoeg, must-kõhuga puude-pardipoeg, punakasvuline pardipoeg, puuparv, vilistav part
  • Eluiga : 6-8 aastat
  • Suurus : 19–22 tolli
  • Kaal : 1, 5-1, 8 naela
  • Tiivad : 35 tolli
  • Kaitsestaatus : vähim mure

Musta kellukese vilistava pardi tuvastamine

Need linnud on spaatlikujuliste arvete ja vöötatud jalgadega koheselt veelindudeks äratuntavad, kuid nende pikad jalad ja väga pikk kael võivad need segadusse ajada. Lindude esindajad peaksid tähelepanelikult jälgima erinevaid põllumärke, et olla kindel, et tegemist on pigem partide, mitte väikeste hanedega, ja olla kindel, et liik on õigesti tuvastatud.

Isased ja emased musta kõhuga vilistavad pardid näevad välja sarnased. Arve on punane või punakas-roosa ja selle otsal on näha hall nael. Nägu, lõug ja kõri on hallikasvalged ning silmnähtavalt on silma all valge silmus. Kaela kroon ja seljaosa on pruunid ning kaela alumine osa, rind ja mantel on rikkalikult kastanikas. Selg on pruunim kui kastan ja tiivad võivad olla kahvatupruunid ja laia valge triibuga. Lennu ajal on valge triip tiiva pikkuses silmatorkav, kuigi tiibade voldimisel on see väiksem. Kõhud, kämblad ja saba on mustad ning alaosa varjatud varjundid on halli varjundiga. Jalad ja rihmaga jalad on roosakaspunased ja silmad tumedad.

Noored näevad välja sarnased täiskasvanutega, kuid on üldiselt hallikaspruunid, pruuni tagakaelaga. Arve on hallikas, kuid pardipoeg küpsedes muutub roosa-punaseks.

Need on lärmakad pardid, kellel on piiksuva vilelaadne kõne 3-5 lainetava noodiga. Nende sõnavara hulka kuuluvad ka kiljutamine ja häälitsemine ning nende lindude ohustatuse korral kostab raskem häirekõne. Suurtes karjades võivad kõned muutuda üsna valdavaks.

Must-Bellied vilistava pardi elupaik ja levik

Need pardid on kohanemisvõimelised ja neid võib leida metsades, kus nad juurduvad ja pesitsevad, kuigi nad söödavad sageli riisipõldudel või niisketel põllumajanduspiirkondadel. Neid leidub ka soodes, märgalades, laguunides ja mudakorterites, samuti golfiväljakute ääres või linnade ja äärelinnade suurtes parkides.

Mustavärvilisi villapungesid leidub aastaringselt Texase ida- ja lõunaosas ning Mehhiko rannikualadest Kesk-Ameerikasse ja Lõuna-Ameerikasse. Selle linnu levila lõunapoolseim osa ulatub läbi Brasiilia ja Põhja-Argentiinasse, ehkki nad puuduvad Lõuna-Ameerika lääneosast, kus mägipiirkonnad ei sobi. Florida kesklinnas leidub aastaringselt väikest elanikkonda ja neid parte näeb ka Kuubal.

Rändemuster

Ehkki need linnud üldiselt ei rända, laiendavad mõned põhjapoolsed populatsioonid oma suvist pesitsusulatust, ulatudes nii põhja poole kui Oklahoma lõunaosa ja Arkansase edelaosa, Gruusia lõunaosad ja Lõuna-Carolina ning läänes Arizona lõunaosa.

Vaegseid vaatlusi teatatakse sageli linnu eeldatavast ulatusest põhja pool, sealhulgas Colorados, Minnesotas, Michiganis ja Pennsylvanias. On ebaselge, kas need andmed on siiski ehtsad häbiväärsed linnud või võivad nad olla põgenenud partidest erakogudest, loomaaedadest või linnumajadest.

Käitumine

Need on räpased linnud, keda leidub väikestes ja keskmise suurusega karjades, ehkki on täheldatud suuremaid 1000 pardi või enama pardi karju. Must-kellukesed vilistavad pardid kõrguvad puudes, sageli vee kohal, ja neid võib sageli kuulda helistamas ja vilistamas, kui nad lendavad headele söödaaladele.

Dieet ja söötmine

Mustköömne villased pardid on tavaliselt taimtoidulised ja proovivad mitmesuguseid taimseid materjale, sealhulgas veetaimestikku, seemneid ja teri. Samuti söövad nad väikestes kogustes putukaid, ämblikke ja molluskeid, eriti pesitsusajal, kui pardipojad vajavad õige kasvu ja küpsemise jaoks rohkem valku. Need pardid karjatavad kergesti maapinnal ja madalas vees satuvad nad taimestiku ja seemnete jaoks laiali. Nad söödavad kogu päeva ja söödavad sageli ka öösel.

Pesitsevad

Need pardid on monogaamsed ja paarituvad kogu elu. Emane valib pesaõõnsuse üldiselt, ehkki pesitsusmaterjali on väga vähe ja valged tavalised munad munetakse otse õõnsuse põrandale. Pesitsusõõnsused asuvad surnud puude või pesakastide kohal maapinnast 8–30 jalga kõrgemal, ehkki need pardid pesitsevad aeg-ajalt maapinnal rohkete heintaimede või umbrohu all.

Munad ja noored

Kui ühe haru jaoks on tüüpilised 12–16 muna, siis harilikud must-konnakotkad vilistavad parte munade lammutamisel ja ühistes pesades võib neid leida kuni 100 muna, ehkki vähesed neist munadest kooruvad edukalt. Mõlemad vanemad jagavad 25–30 päeva inkubatsioonikohustusi ja enneaegsed pardipojad saavad pesast lahkuda 24 tunni jooksul pärast koorumist. Mõlemad vanemad juhendavad ja kaitsevad oma tibusid 140-150 päeva. Pika hooldusperioodi tõttu on kõige sagedamini üks haud aastas, kuigi troopilistes piirkondades, kus puuduvad tugevad hooajalised ilmastikuolud, võivad need pardid kasvatada kaks varsa igal aastal.

Mustavärvilise vilepilli kaitse

Neid parte ei peeta ohustatuks ega ohustatuks ning mõnes piirkonnas on reguleeritud jahihooajad, mis hõlmavad must-kellukeseid vildakaid parte. Nende partide suured karjad võivad kahjustada põllupõlde ja mõjutada taimekasvatust ning linde võidakse selle kahjustuse tõttu aeg-ajalt taga kiusata. Need linnud võivad ka vette tagasi lastud uppujatelt pliimürgituse tekitada ning õngenööride sasipundar võib olla tõsine oht roostiku- ja pesitsusaladel.

Näpunäited tagaaia lindudele

Ehkki need pardid pole tagaaedades tavalised, kasutavad nad pardi pesakaste või käpikuid, mis on säilinud sobivate pesapaikadena nende levila piires, kui läheduses on sobiv elupaik. Pragunenud maisi või hirssiga maapealse söödaala pakkumine võib neid parte ka meelitada, eriti maa läheduses, kus asuvad läheduses olevad tiigid.

Kuidas seda lindu leida

Selle pardi levila soostunud tiigielupaikade külastamine on must-kõht-vööt-partide leidmise võti. Otsige neid parte karjadest, kus nad paistavad silma nii julge värvuse kui ka selgelt eristuvate pikkade jalgade ja kaelaga. Nende levialas on need pardid suhteliselt levinud ja hõlpsasti nähtavad.

Avastage selle perekonna teisi liike

Anatidae linnuperekonda kuuluvad kõik pardid, haned ja luiged ning see on üks maailmas kõige levinumaid ja tuttavamaid linnuperekondi. Lindudelt saab teada palju lõbusaid fakte partide kohta ja vaadata ülemaailmsete partide pildigaleriid ning uurida teisi pardiliike, näiteks:

  • Muskuspart
  • Põhjapoolne kühvel
  • Tuffitud part

Ärge unustage meie teisi metslindude profiile, et saada lisateavet kõigi oma lemmiklinnuliikide kohta!