Must raisakotkas

Läänepoolkera kõige rikkalikum raisakotkas, must raisakotkas on tavaline röövlind Põhja-Ameerika kaguosas ja kogu Lõuna-Ameerikas. Cathartidae lindude perekonna liige, keda sageli nähakse röövmõrva või muude rümpade söötmisel, täidab olulist eesmärki keskkonna puhastamisel ja haiguste leviku piiramisel teistele loomadele. Milliseid muid fakte teate mustast raisakotkast ">

Kiired faktid

  • Teaduslik nimetus : Coragyps atratus
  • Üldnimi : must Vulture, ameerika must Vulture, sumin, must sumin
  • Eluiga : 9-11 aastat
  • Suurus : 24–26 tolli
  • Kaal : 2, 6-4, 3 naela
  • Tiivad : 55-60 tolli
  • Kaitsestaatus : vähim mure

Musta vibratsiooni tuvastamine

Selle linnu paljas, kiilas pea tuvastab ta kohe kui raisakotka ja kuigi tema must sulestik näib olevat hõlpsasti tuvastatav, võib musti raisakotkaid sageli teiste rästikutega segi ajada. Võtmevälja märkide märkimine musta raisakotka õigeks tuvastamiseks algab selle suure, suhteliselt asjaliku, tugevalt konksuga tumeda elevandiluuvalge otsaga arvega. Nendel lindudel on suhteliselt pikad jalad ja lühikese sabaga jässakas kehaehitus. Sugu on sarnane üldise musta tahma värvusega, mille heas päikesevalguses võib seljal olla kergelt sillerdav roheline toon. Pea ja kõri on paljalt hall-must, kergelt kortsus nahk, millel võivad olla tumedad karvad või laiguline hägusus. Hõbevalge värviga suled on enamasti lennu ajal nähtavad, kuid nende lähedased servad on siiski tumedad. Jalad ja jalad on helehall-valged ning silmad on tumepruunid või tumeoranžid.

Noorlinnud sarnanevad täiskasvanutega, kuid neil on pea peal vähem paljast nahka ja nende arve on täiesti tume. Noorte musti raisakotkaid on sageli lihtne segi ajada kalkunite raisakotkadega, kus liigi ulatus kattub.

Need linnud on üldiselt vaiksed, kuid pesas olevatel noorloomadel on sügelev, madala uriseva müraga. Erutatud või ärritunud täiskasvanute käest võib aeg-ajalt kuulda hingetõmmet tekitavat haukumiskõnet. Muudeks häälitsusteks on mürtsud ja urinad, tavaliselt pesitsevatelt täiskasvanutelt.

Musta Vulture elupaik ja levik

Must raisakotkas on kohanemisvõimeline liik, keda võib leida mitmesugustest elupaikadest, sealhulgas sood, rohumaad, lahtised metsamaad, põllumajanduspõllud, rannad ning isegi linna- ja äärelinnapiirkonnad. Need raisakotkad puuduvad tavaliselt kõige kõrgematel mäenõlvadel või väga tihedal taimestikul. Ameerika Ühendriikides ulatub musta raisakotka aastaringne levila Virginiast ja Kentuckist Arkansasse, Oklahoma kaguosasse ja Texase idaossa, jätkudes lõunasse Mehhikosse. Lindude levila hõlmab ka kogu Kesk-Ameerikat ja Lõuna-Ameerikat, Tšiili keskosa ja Argentiina keskosa.

Musta raisakotka üldine ulatus laieneb järk-järgult põhja ja läänes, kuid aeglaselt. Vagatseid vaateid on teatatud nii kaugele kui eeldatav levila, nagu Maine, California ja Wisconsin.

Rändemuster

Suvel levivad mõned mustad raisakotkad pisut põhja poole, et aretada Illinoisi lõunaosas, Indiana, Ohios ja Pennsylvanias. Samad põhjapoolsed populatsioonid rändavad talvel lõunasse, kuid enamik mustad raisakotkad ei rända.

Käitumine

Need linnud võivad olla üksikud, kuid neid leidub sagedamini rühmadena ning nad moodustavad aeg-ajalt segatoidukarju koos kalkunikarakkidega, eriti toidu otsimisel. Mustadel raisakotkadel on küll silmanägemine, kuid vähem arenenud haistmismeel ja nad järgivad sageli kalkuni raisakotkaid toiduallikale. Nad võivad toidu suhtes olla agressiivsed ja jälitavad teisi porgandit söövaid linde. Samuti võivad nad hea toiduallika ümber olla kartmatud ning võivad liiklemisel mööduda, kui liiklus möödub, kui nad roadkillil piduvad, ringi liikudes vibutades, hüpates, ebamugavalt kõndides. Need on kogukondlikult käbivad linnud ja neid võib sageli näha tiirutamas, kui nende tiivad on päikeseliseks, eriti hommikuti.

Musta raisakotka lennul on visad, ebaühtlased tiiblöögid ja lühikesed libisemised. Kui neid ähvardatakse, võivad nad enne lendu tagasi pöörduda, et oma kaalu kergemaks muuta.

Dieet ja söötmine

Nagu kõik raisakotkad, söövad mustad raisakotkad eeskätt kärntõbe, sealhulgas roadkill, jahijääke ja muid surnud loomi. Nad võivad toituda surnud rannalähedastest kaladest või mereimetajatest ning röövida ka munade pesasid. Harvadel juhtudel võivad need linnud süüa vastsündinud imetajaid, kuid tavaliselt on nende röövloomad enne surma jõudnud.

Pesitsevad

Need on monogaamsed kolooniumilinnud, kes paarituvad pärast kohtunike väljapanekuid, mis hõlmavad vöötohatist ja peapoisi. Nad ei ehita pesa ja selle asemel lastakse munad paljale maapinnale või madalasse nõgu koopasse, õõnesse kännu, õõnespalki või mahajäetud hoonesse.

Munad ja noored

Munad varieeruvad helehalli-rohelise ja helesinise-valge värvusega ning suurema otsa lähedal on tumedamad pruunid või lillad laikud. Igal aastal munetakse ainult üks vars ja kuigi kaks muna on kõige tavalisem, võib suguharus olla 1-3 muna.

Mõlemad vanemad inkubeerivad mune 36–48 päeva ja pärast noorkoorimist viivad mõlemad vanemad koduloomadele toitu täiendavalt 75–95 päeva, kuni noorlinnud saavad vildakalt lennata ja ise toitu otsida.

Musta vurru kaitse

Ehkki musti raisakotkaid ei peeta ohustatuks ega ohustatuks, võib neid ohustada DDT ja muude pestitsiidide mürgistus, samuti tahtmatu pliimürgitus rümpadelt, millest nad toituvad. Mõned pesitsuspaikade kadu võivad põhjustada populatsiooni vähenemist piirkonnas ja põllumajandustootjad segavad linde aeg-ajalt, kuna nad tapavad või ahistavad harva vastsündinud kariloomi. Sõidukite kokkupõrked on ohuks ka piirkondades, kus need linnud toituvad teetõrjest. Üldiselt jätkub mustade raisakotkaste populatsioonide laienemine ja lindude levila suureneb.

Näpunäited tagaaia lindudele

Need ei ole kodulinnud ja kuigi nad lindude söötmisjaamu ei külasta, võib neid aeg-ajalt näha suurtel prügilatel või prügimägedel. Neid märgatakse sageli tee ääres, kus tavaline on tavaline teesklemine. Autojuhid peaksid mustade raisakotkaste toitmisele lähenedes olema ettevaatlikud, et vältida lindude löömist. Äärelinna- või maapiirkondades võivad nad külastada maanteede ees asuvaid hoovialasid, kui on olemas tapp. Mõnes piirkonnas võib neid linde pidada ebameeldivaks, kuna nad kogunevad suurtes karjades juurdudes või kui leitakse hea toiduallikas.

Kuidas seda lindu leida

Musti raisakotkaid pole keeruline leida ja sageli võib neid näha soojusvooludes hüppeliselt. Need on sotsiaalsed ja püsivad tavaliselt rühmades ning võivad sageli jahiseltsides või loomaaia elupaikades toitu lüüa. Omapärase tiibamustri ja hüppeliselt lendude jälgimine võib aidata birdersil tuvastada õhus mustad raisakotkad.

Avastage selle perekonna teisi liike

Cathartidae linnuperekonda kuulub seitse raisakotkaste ja kondooride liiki ning neid kõiki leidub uues maailmas. Vana maailma raisakotkad ja rabapüksid kuuluvad Accipitridae linnuperekonda ja on endiselt mustade raisakotkaste tuttavad sugulased. Seotud lindude hulgas on:

  • Valgepea-Kotkas
  • Terava säraga kull
  • Punase sabaga kull

Ärge jätke ilma meie teiste linnuprofiilide infolehtedest, et õppida veelgi hämmastavamaid triviaid kõigi oma lemmik metslindude liikide kohta!