Cooperi kull

synspekter / Flickr / CC 2, 0-ga

Cooperi hau ja temaga lähedaselt seotud nõksude nõbu, teravaõieline hauk, võivad olla üks raskemaid röövlinde. Kiire ja liikuv raptor on salakaval kiskja, keda võib leida mitte ainult metsaaladest, vaid ka õuedest ja äärelinnadest. Kuna see Accipitridae linnuperekonna liige on nii laialt levinud, peaksid Birderid õppima seda õigesti tuvastama, et nad saaksid seda hõlpsalt ära tunda, ja sellel infolehel on kõik, mida birder just selleks peab.

Kiired faktid

  • Teaduslik nimi : Accipiter cooperii
  • Üldnimi : Cooperi kull, sinine tikk, kana kull, sinisaba kull
  • Eluiga : 10-12 aastat
  • Suurus : 14-20 tolli
  • Kaal : 16-20 untsi
  • Tiivad : 25-35 tolli
  • Kaitsestaatus : vähim mure

Cooperi kullide tuvastamine

Kuna Cooperi kullid ja teravaõielised kullid näevad nii sarnased välja, on Birderite jaoks oluline kiiresti ära tunda võtmeväljamärgid, mis neid liike eraldada suudavad. Kui olete tutvunud sellega, mis teeb Cooperi kullid ainulaadseks, on seda kahte tüüpi räpparit lihtsam eristada. Tume, konksul olev arve näitab kollast tera ja neil röövikutel on laiad, ümarad tiivad ja erakordselt pikk saba. Mehed ja naised näevad välja sarnased, kuid emased on isastest suuremad.

Pea on sinakashall, tumedama kaanega, mis vastandub selgelt kahvatumale kuklale. Tiivad ja selg on sinihallid. Rindkere ja kõht on valged, raskete ruuda- või pruunide piiride või triipudega, mis on jalgade suhtes kergem. Pikal sabal on paksud latid ja silmatorkav valge ots, kuigi ots võib kiiresti kuluda ja ei pruugi olla kohe nähtav. Aluspinna varjatud materjalid on valged, jalad kollased ja silmad punased.

Noorlinnud näevad välja sarnased täiskasvanutega, kuid neil on kahvatukollased või punakasoranžid silmad, mis küpsedes järk-järgult tumenevad. Nooretel lindudel on pigem rinnal tilkuv pruun, vertikaalne vööt, mitte tõkestusmuster.

Röövlinnud pole tavaliselt häälekad, kuid Cooperi kullid kasutavad kiiret, teravat “keh-keh-keh-keh-keh-keh” -kutset, mis on murettekitav või agressiivne, aga ka kõrge heliseva vile korral, kui teda ähvardatakse või hädas.

Cooperi kull vs terava säraga kull

Need kaks varjajat võivad tunduda peaaegu identsed ja aednikud vajavad nende eristamiseks erilist pilku. Cooperi kullid on üldiselt suuremad kui teravaõielised kullid ja on tünnikujulisemad, samal ajal kui teravaõielistel kullidel on laiemad õlad ja kitsamad puusad. Cooperi kullide tumedam kork on võtmevälja märk nende kahe linnu eristamiseks ja nende jalad on paksemad. Cooperi kullid võtavad tavaliselt ka suurema saagikuse kui teravaõielised kullid, nii et linnujahu tuvastamine võib olla hea aimdus, milliste liikide jaoks see on.

Kuidas öelda Cooperi ja teravavarjulist Hawksit

Cooperi Hawk elupaik ja levik

Cooperi kullid on levinud kogu Ameerika Ühendriikides, Mehhikos ja Kanada lõunaosas. Tavaliselt leidub neid metsas elavates elupaikades, sealhulgas mägipiirkondades, kuid välditakse väga tihedaid ja pakseid metsi, kuna neil suurematel lindudel pole nii palju manööverdamisruumi. Need linnud suudavad kohaneda isegi linna- ja äärelinnade avatud metsaga aladel, nagu kalmistud, pargid ja golfiväljakud.

Rändemuster

Northern Cooperi kullipopulatsioonid Kirde, Michiganis, Wisconsinis, Minnesotas, Dakotas ja Lõuna-Kanadas võivad sõltuvalt saadaolevast toidust hooajaliselt rännata. Paljud Cooperi kullid ei rända, vaid püsivad aastaringselt samas levila.

Käitumine

Cooperi kullid on territoriaalsed linnud, kes võivad olla agressiivsed teiste röövikute suhtes, eriti teravaõielised kullid. Nad on eriti agressiivsed ka pesitsuspaikade läheduses ja sukelduvad isegi inimestele, kes lähenevad liiga lähedale. Nende lindude pikad sabad ja lühikesed tiivad annavad neile suurepärase juhitavuse metsade kaudu.

Dieet ja söötmine

Cooperi kullid on lihasööjad rästikud ja jahtivad mitmesuguseid erinevaid loomi. Tüüpilised Cooperi haakloomad võivad hõlmata väikseid ja keskmise suurusega linde, näiteks ogasid, laululinde, kuldnokki, vutti, tuvisid ja tuvisid, aga ka väikseid imetajaid, nagu hiired, vokaalid, ning aeg-ajalt oravaid ja kojamehi. Nad peavad jahti nii lennates põõsaste lähedale, et varitseda väikseid saagiksid, kui ka rüüstades postide, aedade või puudega, et oodata väikeste lindude lähenemist.

Pärast saagiks püüdmist võivad nad toituda maapinnal või viia sööki turvalisemasse ja kindlamasse kohta. Seedimine võib kesta mitu tundi ja linnud istuvad sel ajal väga paigal. Pärast seedimist regresseerivad need röövikud söödamatute materjalide pelletit nagu luud ja karusnahad.

Pesitsevad

Cooperi kullid on monogaamsed linnud. Isane ehitab pulga pesa koos madalate tassidega, mis on vooderdatud koortükkidega, paigutades pesa puusse 20-50 jalga maapinnast. Emane kohandab pesa enne munade panemist oma maitse järgi.

Munad ja noored

Cooperi haugi munad on kahvatusinised või sinakasvalged ja igas oras on 2–5 muna. Paaritatud paar annab aastas ainult ühe haru. Mõlemad vanemad inkubeerivad mune 30-35 päeva ja toidavad noorlinde 27-35 päeva, kuni nad on pesast lahkumiseks valmis.

Cooperi Hawki kaitse

Kuigi Cooperi kullid ei ole ohustatud ega ohustatud, ohustavad neid mitmesugused ohud. Mürgitatud närilised võivad sattuda räpparitesse ja kuna need röövlinnud asuvad kodus nii linna- kui ka äärelinnades, on tõsine oht ka aknakokkupõrked. Nende lindude kaitsmiseks on hädavajalik minimeerida näriliste tõrje kasutamist ja astuda samme, et aknad jahipidamisele paremini nähtavaks teha.

Näpunäited tagaaia lindudele

Cooperi kullid on üks röövlind, keda saab aedadesse meelitada, kuna nad toituvad kergesti väikestest ja keskmistest lindudest, eriti maapinnal söödavatest liikidest, näiteks leinavad tuvid. Kui surnud puud või postid jäetakse söögipiirkondadena kättesaadavaks, saavad need kullid küttimisvõimaluse.

Linnud, kes eelistavad kaitsta oma tagahoovis olevaid linde kullide eest, saavad kasutada Cooperi kullide ligimeelitamise vältimiseks mitmeid erinevaid tehnikaid. Lindude toitmiseks varjualuse pakkumine, maapealsete söötmisjaamade likvideerimine ja ränduritele mugavate ahvenate eemaldamine julgustavad Cooperi kullid mujale jahti pidama.

Kuidas seda lindu leida

Cooperi kullide leidmiseks on hädavajalik külastada sobivat metsaserva või röövloomarikkaid avatud metsaelupaiku. Jälgige, et need linnud toetuksid söögikõlblikele aedadele, postidele või suurtele puuharudele, või jälgige järgmist hammustust. Neid võidakse näha ka jahti pidamas, kui nad jahivad puid kiiresti, lendavad kiiresti, kuid mitte liiga kõrgele, kui nad saaki otsivad.

Avastage selle perekonna teisi liike

Accipitidae lindude perekond on suur ja hõlmab mitte ainult kullid, vaid ka tuulelohesid, kotkaid, harriereid, kährikut ja Vanamaailma raisakotkaid. Neid rästikuid nautivad linnud ei taha neist liikidest puudust tunda:

  • Terava säraga kull
  • Valgepea-Kotkas
  • Punase sabaga kull

Ükskõik, millised võivad olla teie lemmiklinnuliigid, ärge jätke ilma meie teiste looduslike lindude infolehtedest, et saada lisateavet kõigi hämmastavate suleliste sõprade tüüpide kohta!