Kas kõik linnud rändavad? Ei!

Oma tohutute karjade, ahistavate ohtude ja mõtlemapaneva vahemaaga ei ole üllatav, et lindude ränne on tähelepanuväärne. Nii suurejooneline, et lindude massiline hooajaline liikumine varjutab sageli aasta ringi samas vahemikus viibivate vastupidavate lindude kohanemisvõimet ja vastupidavust. Kuid kui ränne on laialt levinud, siis millised linnud ei rända ja miks mitte ">

Rändamata jätmise eelised

Ränne on ohtlik teekond ja linnud, kes olulist rännet ette ei võta, väldivad ühest kohast teise liikumisega kaasnevaid ohte, sealhulgas röövloomad, jahipidamine, elupaikade kaotus, tormid ja palju muud. Kuid lisaks nende riskide vältimisele on lindudel rändamise mitmel põhjusel palju muid põhjuseid:

  • Energiasääst
    Linnud, kes ei rända, ei pea reisimiseks kulutama tohutult energiat. Selle asemel saab nende energiat kasutada söödaks, röövloomade jälgimiseks, oma territooriumi kaitsmiseks, ettekandmiseks, tibude kasvatamise jätkamiseks ja muudeks ellujäämiseks kasulikeks ülesanneteks.
  • Territooriumi kaitsmine
    Parimad söötmis- ja pesitsusalad on väga otsitud, kuid nende kaitsmiseks peab kohal olema lind. Linnud, kes ei rända, saavad aastaringselt kasutada neid paremaid elupaiku ja on juba olemas, et neid kaitsta, kui igal kevadel rändavad linnud tagasi tulevad.
  • Noorte turgutamine
    Kui lind ei pea rändama, saab ta oma tibude eest rohkem aega veeta. See täiendav vanemlik hoolitsus annab noortele lindudele paremad ellujäämisvõimalused, nii et nad küpsevad tugevate ja tervetena. Mõned mitterändavad linnud võivad hilisemal perioodil kasvatada ka täiendavaid lambaid, andes neile järgmise põlvkonna jätkamiseks veelgi rohkem järglasi.

Linnud ei vali muidugi teadlikult rännet, kuna ränne on omane, vaistlik käitumine. Nii nagu mõnel linnul on välja kujunenud võime sellel erakordsel teekonnal täpselt navigeerida, on mõned linnud ka kõige paremini ära rännanud.

Mida linnud ei rända

Linde, kes ei rända, on palju rohkem, kui enamik linnustikust aru saab ja vähemalt mõned liigid peaaegu kõigis teaduslikes linnuperedes väldivad ränderohu. Just Põhja-Ameerikas on mõned tuttavamad linnud, kes ei rända:

  • Röövlinnud, sealhulgas mustad raisakotkad ja harilik karakra
  • Arvukalt rähnid, sealhulgas karvaseid, räämas, punakaeluseid ja harilikke rähnid
  • Mitmed öökullid, näiteks suured sarvilised öökullid, aegunud öökullid ja kriiskavad öökullid
  • Jahiulukilinnud nagu looduslikud kalkunid, rõngakaelaga faasanid, chukarid, vutt ja salvei
  • Tissid ja sikkad, sealhulgas Carolina siksakad, musta korgiga siksakad ja tuttidega tihane
  • Hardy korvid, sealhulgas sinised, hallid, harilikud kärnkonnad ja musträhnid
  • Ootamatud laululinnud, nagu põhjapoolsed kardinalid, põhjapoolsed pilkulinnud ja verdiinid
  • Anna koolibri, Ameerika Ühendriikide kõige levinum aastaringne koolibri

Need on vaid mõned Põhja-Ameerika linnud, kes ei rända. Paljud teised rändavad vaid pisut, kuid hõivavad suure hulga nende levila aastaringselt, ehkki rändavad erisoodustusega elanikkond. Mujal maailmas rändab sarnaseid linnuperekondi väga vähe, näiteks tissid, rähnid, korvikud, jahilinnud ja koristajad.

Kuidas linnud kohanevad sellega, et nad ei rända

Kuna ränne on lindude ellujäämise oluline osa, peavad linnud, kes ei rända, kohanema, et ellu jääda aastaringselt samas vahemikus. Ehkki erinevad liigid kohanduvad sõltuvalt nende vajadustest ja levila tingimustest erinevalt, hõlmavad linnud rände asemel tüüpilisi kohandusi:

  • Toidueelistuste muutmine
    Kui lind ei rända rikkamate toiduallikatega alale, peab ta kohanema erinevatel aastaaegadel pakutavate toitude õitsenguga. Linnud, kes ei rända, võivad kevadel ja suvel süüa pungi, putukaid, marju ja seemneid, sügisel ja talvel vahetuvad puuviljad ja pähklid sügisel ja talvel, kui muud toiduallikad on ammendatud. Lindude toitjatel võib olla suur osa lindude talvises dieedis, kui muid toite napib, kuid nad tuginevad endiselt paljudele looduslikult saadavatele talvetoitudele.
  • Toidu vahemälu
    Linnud, kes püsivad aastaringselt samas piirkonnas, varjavad toitu sageli suve lõpus ja sügisel, varjates seemne- ja pähklivarusid kaitsealadel, et neid hiljem suupisteid hankida. Valitavad pisikesed tükid võivad olla koore alla tõmmatud või puulõhedesse kiilunud, samal ajal kui mõned linnud matavad selle asemel oma toitu. Paljud moosid on toidu vahemällu hoidmise meistrid ja peidavad enne talve saabumist sadu pähkleid. Pähklid ja seemned, mida ei sööta, võivad idaneda ja kasvada heintaimedeks, põõsasteks ja puudeks, et elupaika täiendada.
  • Sulamine
    Mõned linnud, kes püsivad aastaringselt põhjapoolsetes äärmuslikes elupaikades, munevad suve lõpus ja varasügisel. Sel ajal saavad nad täiendava kaitsekihi sulgede isoleerimiseks, mis aitab säilitada keha kuumust ja kaitsta neid äärmise külma eest. Kevadel võivad need linnud jälle hiilida heledama pesitsuspüüni juurde või lihtsalt varjata liigsed suled.
  • Julged isiksused
    Lindudel, kes ei rända, on sageli agressiivsemad, domineerivad isiksused. Nad on uudishimulikud ja intelligentsed ning uurivad uusi objekte kui võimalikku toiduallikat või peavarju. See aitab neil lindudel kaitsta territooriumi näljaste sissetungijate eest, otsida ebatavalisi ressursse, näiteks unikaalsetes ruumides roomata, ja olla valmis proovima uusi toite või külastama söötjaid sagedamini.
  • Segakarjad
    Paljud linnud, kes püsivad aastaringselt samas levila, ühendavad segakarjades jõud talvel söödaks. Kuigi see suurendab konkurentsi leitud toidu suhtes, on neil lindudel sageli pisut erinevad söötmisvõtted, mis vähendavad agressiooni. Kui rohkem silmi toitu otsib, saavad kari lisaliikmeid. Paljud väiksemad linnud, näiteks siksakad, pajuvõtmed, pähklid ja porised rähnid, karjuvad talvel koos.
  • Ühiskondlik roosting
    Koos sirgunud lindudel on nende ühise kehasoojuse tõttu paremad võimalused üle elada järsk öökülm. Paljud väikelinnud, kes ei rända, nagu näiteks tissid ja tšikkad, satuvad ööseks roosimiseks mis tahes saadaolevasse õõnsusse. Talvised linnurästad on selle varjualuse jaoks ideaalsed.

Paljud inimesed usuvad ekslikult, et kõik linnud rändavad. Kui olete teadlik lindude samas vahemikus viibimise eelistest, märkate unikaalseid kohandusi, mis aastaringselt peavad elanikud ilma pikkade rännakuteta hakkama saama ja olete valmis neid linde nautima igal aastaajal.