Keiser pingviin

Keisri pingviin on 17 maailma pingviiniliigist kõige tuttavam ja ühtlasi ka suurim, kaaluga kuni 90 naela. See äärmine kaal on hädavajalik, kuna need Spheniscidae linnupere liikmed ei suuda oma munarakke inkubeerides kuni kaks kuud toituda; selle asemel elavad nad oma rasvavarudest ära. See teabeleht aitab teil õppida neid kütkestavaid linde veelgi rohkem tundma, sealhulgas kuidas neid paremini hinnata ja isegi looduses näha.

Kiired faktid

  • Teaduslik nimetus : Aptenodytes forsteri
  • Üldnimi: keiser pingviin
  • Eluiga : 20-25 aastat
  • Suurus : 44-48 tolli
  • Kaal : 65–90 naela
  • Tiivad : 30-35 tolli
  • Kaitsestaatus : peaaegu ohustatud

Keisri pingviinide tuvastamine

Tünnikujuline keha, püstine vattjas kehahoiak ja manustatud, smokingiga sarnane sulestik aitavad kohe pingviinid tuvastada, kuid Birderid peavad natuke lähemalt uurima, et olla kindlad, et nad näevad keisri pingviini. Sugu on sarnane musta või hõbedase pea, selja ja tiibadega, mis võivad olla õlas ja tumeda sulestiku servas tumedamad. Rindkere ja kõht on valged ning lõua all võib olla kollane pesta. Seal on segatud kollane ja valge kõrvaplaaster, mille ülaosa on tumedam, ja lindudel on tumehall-mustad jalad. Tume arve on kitsas ja kitsenev, kahvatu virsiku-roosa irveplaastriga. Isased on üldiselt raskemad kui emased, kuigi sugude vahel on suuruse kattuvus ja raske emane võib olla suurem kui kerge isane.

Noorukid on algselt kaetud koheva, helehalli, valge näo ja musta peaga allapoole, kuid nende kasvades muutuvad nad mudapruuniks, kuni täiskasvanute sulestikku sattudes varju lähevad. Vormimise ajal on neil väga laiguline ja karge välimus.

Heli on imperaatori pingviinide jaoks ülioluline, et nad üksteist tuvastaksid, nii tibude kui täiskasvanutena, ja neil on kõigi pingviiniliikide kõnevariandid kõige laiemad. Tüüpilised kõned hõlmavad raputavaid “kraaaaali” helisid, vilepilli ja haavandeid.

Keiser pingviin vs kuningas pingviin

Keisri pingviin ja kuning pingviin näevad silmapaistvalt sarnased, kuid iga liigi eristamisel on peamisi erinevusi. Kuning pingviinid on värvikamad, julge oranži kõrvaplaastri ja tumedama irvega plaastriga kui keisri pingviinid. Kuningpingviinidel on ka rindkere ülaosas rohkem oranži ja nende irveplaaster on tumedam ja palju oranžim kui virsikuvärviline. Keisri pingviinid on märgatavalt suuremad kui nende kuninga nõod ja nende levila on piiratud Antarktikaga, kuninga pingviinid aga kaugemal põhja pool.

Keisri pingviinide elupaigad ja levik

Keisri pingviinid võivad leida nii Antarktika rannikut kui jääriiuleid kui ka merd, kus nad veedavad palju aega jahti pidades. Pesakolooniaid leidub tavaliselt jäämägede ja kivimite paljandite lähedal, mis pakuvad Antarktika tuulte eest mingit varju, kuid pole tavaline, et neid pingviine otsitakse Antarktika jäält väljas.

Rändemuster

Nendel pingviinidel on lühiajaline ränne pesitsuskolooniate ja mere vahel, kuid nad püsivad Antarktikas aastaringselt ja püsivad temperatuuril kuni -80 kraadi Fahrenheiti (-62 kraadi).

Käitumine

Keisri pingviinid on väga sotsiaalsed linnud ja moodustavad kolooniaid, kuhu kuuluvad regulaarselt tuhanded linnud. Karmide talvede ajal hauguvad linnud sooja saamiseks koos, sageli nihutades asendit, nii et erinevad linnud asuvad erinevatel aegadel kõmu külmemas servas. Samuti võivad nad kehahoiaku muutmiseks ja keha kuumuse paremaks säilitamiseks oma kehahoiakut muuta.

Need linnud on agarad, võimsad ujujad ja suudavad sukelduda kuni 1600 jalga maapinnast madalamale, kus nad võivad sukelduda kuni 20 minutit. Nende ujumiskiirus võib olla sama kiire kui üheksa miili tunnis. Maismaal kasutavad nad sageli kelguga libisemist kiiremini mööda jääd, kasutades oma klappe ja jalgu, et neid edasi liikuda. See võimaldab neil liikuda kiiremini, kui nende lühikesed kanged jalad kõndida suudavad.

Nagu kõik pingviinid, on ka keisri pingviinid lennutud.

Dieet ja söötmine

Keisri pingviinid on kalatoidulised ja söövad enamasti kalu, väiksemates kogustes krilli, kalmaari ja koorikloomi. Antarktika hõbekala on lemmiktoit, kuid nad võtavad iga kala, mida nad saavad edukalt jahti pidada. Nad toituvad ujumise ajal ainult vees ja saaki jälitavad siksakiliselt. Kui täiskasvanud taandavad tibude toitmiseks osaliselt seeditud kalu, siis väga noortele keisri pingviinitibudele söödetakse saagipiima.

Siit saate teada, kuidas, mida ja millal pingviinid söövad

Pesitsevad

Need on monogaamsed linnud, kes ei ehita ühtegi tüüpi pesa. Selle asemel inkubeerivad meessoost vanemad muna, hoides seda jalgadest ja kattes selle 62–67 päeva jooksul kärestikukotti, käies ise toiduta, samal ajal kui emased rändavad jahtima merre.

Keisri pingviin on üks kahest pingviiniliigist, kes inkubeerivad mune Antarktika talvedel, teine ​​on Adelie pingviin. Munad munetakse mais.

Munad ja noored

Keisri pingviinid annavad aastas ainult ühe kahvatu, tavalise valge muna. Pärast tibude koorumist ja emasloomade tagasipöördumist reisilt jätkavad mõlemad vanemad koorumist, vaheldumisi jahi- ja vanemliku hoolitsuse perioode. Tibude vananedes võivad nad jääda noorte keisripingviinide koosseisu koos mitme täiskasvanud eestkostjaga, samal ajal kui mõlemad vanemad lahkuvad jahtima. Noored keisri pingviinid ei otsi semud ja hakkavad aretama, kuni nad on 4–6-aastased.

Keisri pingviinide kaitse

Liigid on väga tundlikud nende Antarktika elupaika mõjutavate kliimamuutuste suhtes, mis võib muuta jää paigutust, millele nad pesitsemiseks loodavad. Veetemperatuuri ja hoovuste muutused võivad dramaatiliselt mõjutada ka sobiliku saagi olemasolu või seda, kui kaugele peavad linnud toidu otsimiseks kõndima ja ujuma. Keisri pingviinid kannatavad röövloomade ees ka munade ja tibude söömiseks mõeldud kroonlehtede ja skuude poolt, samuti täiskasvanud pingviine tapvate leopardhüljeste ja orkade poolt. Muud nende pingviinide ohud hõlmavad naftareostust, ülepüüki ja vastutustundetut turismi nende elupaigas. Antarktika elupaikade terviklikkuse kaitsmiseks on ranged kaitseprogrammid imperaatori pingviinide ülalpidamiseks hädavajalikud.

Näpunäited tagaaia lindudele

Need pole ilmselgelt tagaaias olevad linnud, kuid nad on levinud loomaaedades ja akvaariumites kogu maailmas. Linnud, kes soovivad keiserlike pingviinidega isiklikumat kogemust, saavad neid vangistuses külastada. Paljud pingviinisõbralikud rajatised pakuvad tihedamalt suhtlemiseks kulisside taga ekskursioone või kohtumis- ja tervitusteenuseid.

Kuidas seda lindu leida

Birderitel on võimalik planeerida reis nende pingviinide nägemiseks nende looduslikus elupaigas, kas siis linnu- või metsloomade vaatluse või fotograafiatuuri abil. Pingviinide kaitsmiseks on oluline valida lugupeetud reisikorraldajad, kes seavad esmatähtsaks lindude huvid ja turvalisuse.

Avastage selle perekonna teisi liike

Spheniscidae linnuperekond on tuttav, kuna nii taimed kui ka mitte-taimed suudavad pingviinid hõlpsalt ära tunda. Need karismaatilised linnud on alati lemmikud, keda näha ja nautida, ning saate õppida lõbusamaid fakte pingviinide kohta või avastada rohkem pingviiniliike, sealhulgas:

  • Väike pingviin

Ärge jätke oma lemmikliikide kohta lisateabe saamiseks kõiki meie metslindude profiile ja kontrollige sageli uusi ja ajakohastatud lindude infolehti!