Väike pingviin

Väikesel pingviinil on kõigi pingviiniliikide kõige selgem ja vähem eristatav sulestik, kuid võib-olla oli see esimene, kes arenes lendlindudest. Linnud, kes saavad teada nende Spheniscidae- linnuperekonna pisikeste liikmete kohta rohkem fakte, oskavad nende ainulaadsust paremini hinnata, isegi kui need pingviinid seda välimuse järgi ei näita.

Kiired faktid

  • Teaduslik nimi : Eudyptula minor
  • Üldnimi : väike pingviin, sinine pingviin, väike sinine pingviin, haldjas pingviin, Korora pingviin, valge liblikusega pingviin, Austraalia pingviin
  • Eluiga : 5-7 aastat
  • Suurus : 13-15 tolli
  • Kaal : 3, 2-3, 4 naela
  • Tiivad : 11–14 tolli
  • Kaitsestaatus : vähim mure

Väikese pingviini tuvastamine

Need pingviinid võivad tunduda lihtsad, kuid just lihtsus aitab neid kergemini tuvastada. Nende püstine rüht, turske kehaehitus, varblik sulestik ja lühike saba tuvastavad nad kohe pingviinidena ning, tunnustades vaid mõnda peamist omadust, võivad birderid end väikese pingviiniga nähes end kindlalt tunda.

Sugu on sarnane, ehkki mehed on tavaliselt pisut suuremad ja raskemad kui naistel. Nendel pingviinidel on varjutatud sulestik, kiltkivi sini-hall või sini-must värv on ülal ja valge või hallikasvalge alaosaga. Näol võib olla kahvatum põsasend ja arve on must, paks, otsas veidi konksuline ning selle alumisel küljel võib olla kahvatu kahvatus. Valge kõht võib olla määrdunud nende pingviinide harjumusest peita põõsaste alla ja pesitseda mustusega. Klapid on pisut tumedamad ja võivad mõlemal küljel olla õhukese valge servaga, mis võib muuta klapid kitsamaks. Silmad on hall-must või sinakashall ning jalad ja jalad varieeruvad roosast kuni roosakas-valgeni, hallide taldade ja mustade talongidega.

Alaealised näevad välja sarnased täiskasvanutega, kuid üldiselt on alaosades rohkem halli värvi ja ülaosad võivad olla pisut kahvatumad. Noortel lindudel on ka väiksemad arved.

Pingviiniliigist väikseimal on kõige valjem hääl ja kõige suurem sõnavara, nende repertuaaris on mitmesuguseid punne, haukumisi, kroone, irve ja piiksu. Täiskasvanud võivad olla üsna lärmakad, kuid tibud kasutavad tähelepanu vaid suurema söötmise soodustamiseks vaid kõrge helisignaaliga kõnet.

Väikese pingviini elupaik ja levik

Need pingviinid veedavad suure osa ajast päevas merel ja eelistavad öösel kiviseid kallasid või võsa elupaiku, sealhulgas ranniku lähedal asuvaid metsaservi. Neid võib leida nii liivarandudel kui ka kaljulistel aladel, kui madal kate on piisavalt turvaline ja turvaline.

Austraalia lõuna- ja kagurannikul ning Tazmania ja Uus-Meremaa rannikul leidub vähe pingviine.

Rändemuster

Need linnud ei rända, kuid Lõuna-Aafrikas ja Tšiilis antakse aeg-ajalt ebamääraseid tähelepanekuid, arvatavasti pärast seda, kui tormid on need linnud oma levilast kaugele sundinud.

Käitumine

Neid pingviine iseloomustatakse sageli kui öiseid, kuid tegelikult on nad meres söötes kogu päeva aktiivsed. Vaatlused on tavalised vaid hämarikes tundides, kuna need pingviinid on pesapaikadest ja juurimispiirkondadest lahkudes ja sinna naastes väga etteaimatavad, muutes hilisõhtused või öised vaatlused sagedamaks.

Väikesed pingviinid on mõnevõrra rõvedad ja neid näeb sageli gruppides. Väiksemate lindudena on nende sukeldumised tavaliselt madalad, tavaliselt vähem kui 60 jalga sügavad, ehkki sukeldumisi on kuni 100 jalga.

Maismaal on need pingviinid inimeste ja röövloomade suhtes väga ettevaatlikud ning jooksevad enne puhkamist kiiresti katmiskohtade vahele. Nad võivad siiski üksteise suhtes agressiivsed olla ja tegelevad nii võistluste tõukamise ja lükkamise kui ka üksteise nokkimisega, et domineerida.

Dieet ja söötmine

Väikesed pingviinid söödavad rühmades, töötades koos selle nimel, et saavutada suurim jahiedu. Nagu kõik pingviinid, on nad ka kalatoidulised ning nende dieet sisaldab kalu, krilli, kalmaari ja koorikloomi.

Pesitsevad

Need on monogaamsed pingviinid, kes paarituvad pärast kohtumõistmist, kus mees suunab arve taeva poole ja raputab oma klappe, kui ta kutsub naise tähelepanu. Isane kaevab ka maa-aluse urgu pesa, vooderdades selle lehtede ja muu sarnase prahiga. Pesaaugud asetsevad tavaliselt paksu rohujuure all või muul viisil katte all ning need linnud pesitsevad ka sobivates pimedates ja varjualuses kivimilgudes, koobastes või pesakastides. Pesasid kasutatakse sageli mitu aastat ja need koloonia linnud pesitsevad üksteise vahetus läheduses.

Munad ja noored

Pisikesed pingviinimunad on kas valged või helepruunid ja neil võib olla kergelt laiguline. Need on ovaalse kujuga, kitsa otsa kerge punktiga. Tüüpilisel pesal on kaks muna ja mõlemad vanemad jagavad vahetustes inkubatsioonikohustusi, kuna üks vanem läheb merele sööta, teine ​​aga hoolitseb munade eest. Inkubatsiooniperiood on 30–40 päeva ja pärast noorte pingviinide koorumist jätkavad mõlemad vanemad tibude hooldamist mitu nädalat, kuni noorukid on iseseisvamad.

Kuigi need pingviinid kasvatavad igal aastal ainult ühte haru, võib paaritatud paar proovida alustada teist või isegi kolmandat pesa, kui varasemad pesad ebaõnnestuvad või kui tibud surevad. Need linnud hakkavad paljunema, kui nad on 2–3-aastased ja võivad paarituda kogu eluks, ehkki ebaõnnestunud pesitsemine toimub lahutamisel.

Väikese pingviinide kaitse

Ainult nende pingviinide valgevärvilisi alamliike peetakse ohustatuks. Kõiki väikeseid pingviinid kaitsevad mitmesugused õigusaktid, kuid mitte ainult loodusliku elusloodusena, vaid ka nende kultuurilise ja vaimse tähtsuse tõttu Austraalias, Tasmaanias ja Uus-Meremaal. Sissetungivad röövloomad võivad väikestele pingviinikolooniatele olla eriti laastavad ning koerad, kassid, rebased ja tuhkrud on nendele lindudele varem palju maksnud. Kliimamuutused, mis muudavad sobivate röövkalade populatsioone, võivad väikestele pingviinidele probleeme tekitada ning neid linde ohustab ka naftareostus ja reostus. Kui pesitsuskolooniad asuvad äärelinna lähedal, ähvardavad väikesi pingviine ka sõidukite kokkupõrked.

Näpunäited tagaaia lindudele

Need linnud ei ole tagaaias elavad liigid ja neid ei saa õuedesse ega aedadesse meelitada. Sobivates rannajoontes asuvates majutusasutustes võib pingviinikülastajaid olla vähe ja nendest tähelepanekutest tuleks teavitada pädevaid asutusi, et saaks rakendada kaitsemeetmeid.

Kuidas seda lindu leida

Väikesed pingviinid kohanevad vangistuses hästi ja neid võib näha loomaaedades ja akvaariumites kogu maailmas. Linnud, kes soovivad oma elunimekirjadesse lisada väikeseid pingviinid, saavad uurida turismivõimalusi, mis hõlmavad öiseid "paraad" vaatemänge, kus väikesed pingviinid pesitsevad ja roosivad, pakkudes looduslike pingviinide kontrollitud vaatamist, minimeerides samal ajal lindudele tekitatavat stressi.

Avastage selle perekonna teisi liike

Kõik pingviinid on osa Spheniscidae linnuperekonnast ning nad on kõik lemmikloomade ja mitte-lindude lemmikud. Pingviinide tundmaõppimiseks on palju lõbusaid fakte ja erinevatel liikidel on oma unikaalsed omadused, näiteks:

  • Keiser pingviin

Ärge unustage vaadata meie teisi looduslike lindude profiililehti, et saada lisateavet kõigi lemmikliikide kohta.