Punase kurguga loon

Viiest loonuliigist väikseim, kuid kõige levinum punakurkne luustik on üks põhjapoolsemaid veelinde maailmas. Need on Gaviidae perekonna hõlpsasti äratuntav liige. Need on lindudele tuttavad linnud, kellel on õnne neid näha, ja see teabeleht näitab, kui hämmastavad need eristatavad linnud võivad olla.

Kiired faktid

  • Teaduslik nimetus : Gavia stellata
  • Üldnimetus : punase kurguga loon, punase kurgu sukelduja, pegging-lohe, neem, Drake, neeme võidusõit, kiluvõi, kilu, väike loon
  • Eluiga : 15-20 aastat
  • Suurus : 23–27 tolli
  • Kaal : 2-6 naela
  • Tiivad : 40-45 tolli
  • Kaitsestaatus : vähim mure

Punase kurguga looni identifitseerimine

Need linnud on koheselt äratuntavad luudena oma pikkade, jämedate, väga kergelt ülespoole kõverdatud, hallikas-mustade arvetega. Mehed ja naised on sarnased, kuigi isased kipuvad olema pisut suuremad ja raskemad kui naised. Sugusel aretusel on pea hallhall ja pikal kaelal on kaela tagaküljel peenikesed vertikaalsed mustvalged triibud ja kurgus paks telliskivipunane laik. Rind ja alaosa on valged, kuigi külgpinnal võib olla mõni helehall laik. Seljaosa ja tiivad on tumedad, väga helehallid.

Talvisel mittesugulisel sulestikul on neil luustikel valge nägu, kõri ja alaosa, tume tagakael, valgel täpil mustal seljal ja kahvatum arve. Aastaringselt on silmad punased ning jalad ja jalad tumedad.

Noorukid on sarnased talvise sulestikuga täiskasvanutele, kuid neelu külgedel on hall rohkem ja arve on palju kahvatum. Noorte punakurkjate loikude täieliku täiskasvanud sulestiku saavutamiseni võib kuluda üks kuni kaks aastat.

Neil lindudel on sügav hääl, mis sisaldab mõnevõrra muusikalist krigisevat duetti, virisevaid kõnesid, kurgutavat kisa ja sügavat urisevat või irisevat häälitsust. Noortel loonidel on ka kerjamiskõnesid, mida nad kasutavad täiskasvanute tähelepanu saamiseks.

Elupaigad ja levik

Nendel põhjapoegadel on ümmargune, ülemaailmne levila ja neid leidub suvisel pesitsusperioodil väikestel, suhteliselt madalatel tiikidel, järvedel, basseinides ja rabades. Talvel eelistavad nad madalaid rannikuvesi, näiteks sadamaid, lahte ja jõesuudmeid, ehkki nad julgevad ka merele minna.

Rändemuster

Nende lindude suvine pesitsusvahemik hõlmab nii Põhja-Ameerika kui ka Euraasia, sealhulgas Islandi ja Skandinaavia arktilisi alasid. Talvel leidub neid Euroopa ookeanirannikutest lõunas kuni Hispaaniani ning Vahemerd ja Kaspia merd. Aasias võib talvituvaid punakurkjaid lobusid näha Jaapani rannikul, Korea poolsaarel ja nii lõunas kui Põhja-Hiinas. Põhja-Ameerikas ulatub talvine levila lõuna pool Vaikse ookeani rannikul asuvasse Baja poolsaaresse ja Atlandi ookeani rannikul Lõuna-Carolinasse.

Vagatseid tähelepanekuid on harva, kuid aeg-ajalt on neid sisemaal registreeritud, eriti rände ajal. Neid loone registreeritakse harva arvatust palju lõunasse, sealhulgas Põhja-Aafrikas, Mehhiko keskosas ja Mongoolias.

Käitumine

Punakurkjad kuused on tavaliselt üksikud, kuid võivad moodustada karju rände ajal või sobivatel aladel talvel. Nende lennutrajektoor on sirge ja otsene koos sügavate tiibadega ja nende lennuteel on iseloomulik kühm või kübar, nii jalgade kui kaelaga kukkudes, ehkki sageli liigutavad nad oma kaela üles ja alla lennates.

Need linnud on maismaal kohmakad ja kohmakad, kuid on suurepärased ujujad. Sageli hoiavad nad arveid kergelt ülespoole ja vajadusel saavad nad lennata otse veepinnalt või maismaalt, ilma lennukiiruse saavutamiseks rajata.

Dieet ja söötmine

Need kuused on kalatoidulised ja söövad mitmesuguseid kalu, aga ka vee putukaid, kahepaikseid, koorikloomi ja limuseid. Agiilselt sukeldujatena võivad nad laskuda saagikusse kuni 90 jalga sügavale, mille nad tervelt alla neelavad.

Pesitsevad

Need loonid on monogaamsed ja moodustavad pikaajalisi sidemeid, mis võivad viidata paaritumisele kogu eluks. Kohtusaali väljapanekud hõlmavad arve vette kastmist, samuti lühikesi tormamistantse ja sukeldumist potentsiaalsete kaaslaste lähedale. Pärast paaritumist töötavad mõlemad partnerid koos, ehitades madala kraapimispesa või madala rohu-, sambla-, niiske taimestiku ja muda künka ning see võib olla vooderdatud peenemate materjalide või mõne sulega.

Munad ja noored

Ühes suguharus on üks kuni kolm ovaalse kujuga muna ja munakoorid ulatuvad oliivrohelisest kuni sügava päevitumiseni ja on laigulised või tumedate varjunditega kergelt täpilised.

Mõlemad vanemad jagavad inkubatsioonikohustusi 25–28 päeva ja enneaegsed tibud lahkuvad pesast haudepäeva jooksul. Nad on võimelised ise toitu saama, kuid vanemad linnud pakuvad lihtsat toitu ja pidevat juhendamist. Kui tibusid ähvardab oht, võivad vanemad röövloomade peletamiseks läbi viia põhjalikke tähelepanuhäireid. Noored linnud teevad oma esimese lennu 50–60 päeva vanuselt. Pika hooldusperioodi tõttu kasvavad paaritatud paar aastas vaid ühe haru, kuigi kui pesa ebaõnnestub hooaja alguses, võivad nad alustada uut pesitsust uues pesakohas.

Punaste kurvitsaliste looduskaitse

Ehkki neid loone ei peeta ohustatuks ega ohustatuks, on teatud populatsioonid vähenemas, kuna Arktika piirkondi töötatakse välja tööstuslikuks kasutamiseks ja kohalike ohu klassifikatsioonid võivad erineda. Naftareostused ja muud reostused ohustavad ka punakurkjaid loone ning nakkevõrgud ja vastutustundetud kalapüügitehnikad võivad nendele loonedele palju maksta, eriti nende talvel.

Näpunäited tagaaia lindudele

Need ei ole kodulinnud, kuid võivad ilmneda ootamatutes piirkondades, kus on sobiv avavesi, eriti rände ajal. Elupaiga säilitamine ja vees elavate röövloomade tervislikud populatsioonid on hädavajalikud, et punakurkjad luuviljad end mugavalt tunneksid.

Kuidas seda lindu leida

Selles looni levila vahemikus sobivate rannikualade elupaikade külastamine on Birderitele parim võimalus lisada punakurkne luustik oma elunimekirja. Kuna see lind pesitseb Arktika piirkondades, võib suvel Alaskat, Skandinaaviat, Gröönimaad või muid sarnaseid põhjapiirkondi külastades tuua luun hea nähtavuse oma iseloomulikus pesitsuspinnas. Samuti võivad linnud talvisel lõunarannikul näha punavarjukaid oma mittesugulises sulestikus. Neid looneid nähakse ka järvede rände ajal regulaarselt ka järvede piirkonnas.

Avastage selle perekonna teisi liike

Punase kurguga loonid on ühed omapärasemad sukeldujad. Neid linde armastavad linnud peaksid rohkem tundma õppima ka teiste suurte sukeldumisharjumustega lindude kohta, näiteks:

  • Clarki grebetid ja lääne greabid
  • Tupsutatud part
  • Erinevat tüüpi kuningriigid

Uurige kindlasti veel suurepäraseid linnuprofiile, et oma lemmikliikide kohta veelgi rohkem teada saada.