Stelleri Jay

Briti Columbia ametlik lind Stelleri jaan on Põhja-Ameerika kõige tumedam õis ja ainus läänes leitav harjaslind. Ilus ja julge, see on populaarne lind paljudes parkides, laagriplatsidel ja õuedes ning need Corvidae linnupere liikmed on sama intelligentsed ja vallatud kui nende idapoolsed nõod. Mida rohkem fakte birderid nende jamade kohta teada saavad, seda võluvamad ja intrigeerivamad linnud võivad olla!

Kiired faktid

  • Teaduslik nimetus: Cyanocitta stelleri
  • Üldnimi: Stelleri Jay
  • Eluiga : 10-15 aastat
  • Suurus : 11-12 tolli
  • Kaal : 3, 5-5 untsi
  • Tiivad : 17 tolli
  • Kaitsestaatus : vähim mure

Stelleri Jay tuvastamine

Stelleri jaani on tumesinise ja musta sulestiku ning silmapaistva, ekspressiivse peaharja tõttu lihtne ära tunda. Arve on pikk, sirge ja must ning lennu ajal on tiivad veidi nürid, ümarad näpunäited. Mehed ja naised on sarnased musta või hallikasmusta pea ja haruga, mõnikord on otsmikul ja silma kohal kitsad valged või helesinised vöödid, kuigi need triibud on väga varieeruvad ja ei pruugi alati olla nähtavad. Kael, kõri, selg ja rindkere ülaosa on mustad või tumehallid ja alaosa on rikkalikult sinine. Tiivad ja saba on heledam sinised või sinakaslillad, õhukese musta tõmbamisega pulsimustril. Jalad jalad on mustad ja silmad tumedad. Mõnes alamliigis võib harjas ja tagakülg tunduda rohkem sinised kui mustad või hallid.

Noorukid näevad välja sarnased täiskasvanutega, kuid nende märgistus on vähem määratletud ja sulestikus hall, eriti seljal ja peas.

Stelleri jaanid on lärmakad, laia helirepertuaariga linnud. Nende laul on ebaühtlane sumin, ja kõned hõlmavad mõõduka tempoga “kiibi-kiibi-kiibi-kiibi”, mis võib kõlada. Nende hääl on üldiselt raskem või jämedam kui tuttavamate jamade puhul. Need linnud on ka suurepärased jäljendajad ja suudavad taasluua teiste lindude ja loomade, sealhulgas punaste sabadega kullide, kuusekeste, kanade, oravate, koerte ja kasside helisid.

Stelleri Jay elupaik ja levik

Stelleri jaane võib leida Põhja-Ameerika lääneosa madalamatel mäenõlvadel, sealhulgas Mehhiko ja Kesk-Ameerika mägipiirkondades. Kõige levinum populatsioon on Rocky Mountaini piirkonnas, sealhulgas Colorado, Wyoming, Montana, Utah, Idaho, Washington, Oregon ja Põhja-Californias, samuti Briti Columbiasse. Need linnud eelistavad männi ja tamme segapuid või puhtaid okaspuumetsi, kuid sageli käivad nad sobivates kasvukohtades ka laagriplatsidel, hoovides ja linnaparkides.

Rändemuster

Stelleri jaanid ei rända täiesti eraldi hooajavahemikesse, kuid talvel võib rändekõrgus olla piiratud. Selle rände aste varieerub aasta-aastalt sõltuvalt talve ilmastiku raskusest, lumesaju hulgast ning toiduallikate olemasolust ja arvukusest.

Käitumine

Stelleri jalad võivad olla julged, kui nad on inimestega harjunud ja isegi on öeldud, et nad röövivad järelevalveta kämpingu telkimisplatse või torkavad prügikastidest läbi unustatud morsse. Kuid sügavamas metsas võivad nad olla palju tabamatumad ja võivad nähtavuse vältimiseks liikuda läbi paksema taimestiku, püsides tavaliselt puude võrastikul kõrgemal. Need linnud moodustavad pärast pesitsusaega tosinast või enamast linnukarjast koosnevad linnud ja reisivad sageli rühmadena.

Dieet ja söötmine

Nagu enamus kurvitsaid, on ka Stelleri moosid oportunistlikud kõigesööjad ja proovivad mitmesuguseid toite, sõltuvalt sellest, mis on kõige hõlpsamini kättesaadav ja rikkalikum. Need linnud söövad regulaarselt seemneid, pähkleid, puuvilju, putukaid, kahepaiksed, mune ja maod ning valivad kerge vaevaga söömiseks isegi käru ja rümpasid.

Söötmisel vahemälu pähklid ja seemned hilisemaks kasutamiseks.

Pesitsevad

Need on monogaamsed linnud, kes arvatakse paarituvat kogu elu, ja sideme abil tsementeeritakse viisakuskäitumist, mis hõlmab rituaalset söötmist, kui isane toob emasloomale näppe. Mõlemad soo esindajad töötavad koos männianõeltest, oksadest, lehtedest, juurtest ja rohust tassikujulise pesa ehitamiseks, kasutades pesamismaterjalide hoidmiseks sageli muda. Pesa on paigutatud puusse ja võib olla maapinnast kuni 100 jalga kõrge.

Munad ja noored

Edukalt ühendatud Stelleri jaanide paar kasvatab aastas 2–6 munaga haru. Munad on kahvaturohelised või sinised, pruunide laikudega. Emane vanem inkubeerib mune 16-18 päeva ja mõlemad vanemad toidavad noori tibusid 18-20 päeva, kuni noorlinnud on pesast lahkumiseks valmis.

Harvadel juhtudel hübridiseeruvad Stelleri lõuad siniste lõugadega, kus nende vahemikud kattuvad.

Konserveerimine

Ehkki neid okasid ei peeta ohustatuks ega ohustatuks, võib elupaikade kadumine mõjutada nende populatsioone, eriti nende levila piirkondades, kus metsaraie on edukas tööstusharu. Stelleri jaanide tugeva asurkonna tagamiseks on metsade elupaikade kaitse, eriti madala ja keskmise kõrgustiku korral.

Näpunäited tagaaia lindudele

Need linnud külastavad regulaarselt tagaaias söödaid, kus on saadaval maapähkleid, musta õli päevalilleseemneid, suhkrupeet ja puuvilju. Sellised toidud mitmes erinevas söötmiskohas pakkuvad tagaaiakasvatajad mahutavad keskmise suurusega perekarjad, kuhu Stelleri mehed rändavad, ning kui läheduses asuvad männid, annavad linnud lindudele varjatud ruumi roomamiseks või pesitsemiseks. Tammepuude ja marjapõõsaste istutamine võib pakkuda ka looduslikku toitu, et neid jamasid külastama meelitada.

Kuidas seda lindu leida

Kämpingutes ja arenenumatel aladel võib Stelleri jahte näha olla lihtne, kuna need linnud külastavad toitumisalasid. Radadel ja vähem arenenud aladel on need linnud siiski palju soojemad ja neid on keeruline märgata. Kuulake tähelepanelikult nende ragisevaid hääli, et teha kindlaks, kas Stelleri jalad asuvad selles piirkonnas, ja aidake otsustada, kus neid okaspuudes märgata.

Avastage selles perekonnas rohkem linde

Corvidae linnuperekond on üks populaarsemaid, seal on enam kui 130 liiki lõugasid, varesid, harakaid ja puupüsti. Stelleri jaani lähisugulaste seas, kes on sama põnevad, on:

  • Sinine Jay
  • Euraasia Jay
  • Kollase arvega harakas

Külastage meie teisi metslindude profiile, et saada lisateavet kõigi teie lemmiklinnuliikide kohta!